...

Градски челници обишли Водовод и друга јавна градска предузећа

Данас су, у оквиру обиласка јавних градских предузећа, чији радници раде на отвореном, у отежаним условима због високих температура, заменик градоначелника Андреја Младеновић, градски менаџер Горан Весић  и помоћник градоначелника Борко Милосављевић обишли и погон Београдског водовода на Макишу. У контролно-командном центру БВК дочекао их је директор ЈКП БВК Драган Ђорђевић са члановима пословодства.

Заменик градоначелника је овом приликом нагласио да је циљ данашњег обиласка провера функционисања читавог комуналног система у граду, а као важан разлог наводи се и разговор са запосленима у отежаним условима рада.

Град Београд је крајем јуна, на седници Градског штаба за ванредне ситуације, донео низ закључака и препорука који се тичу високих температура. Тада смо већ предвидели мере које треба да предузимају и јавна комунална предузећа и све друге градске институције. Сви се управљају према тим препорукама и већих проблема у функционисању система нема – истакао је на Макишу Младеновић.

Осим радника Београд пута, на терену су данас и радници Градског зеленила, Градске чистоће, Београдских електрана и Београдског водовода и канализације.

Наша препорука је да се, када температура пређе 37 степени, уведе режим двосменског рада и то до 13 часова, након чега следи пауза, па се рад наставља од 16 сати. Сва јавна предузећа придржавају се тих препорука – рекао је Младеновић и додао да би препорука требала да се односи и на раднике других предузећа.

Челници града разговарали су данас и са возачима ГСП „Београд” на окретници трамваја у Блоку 45 на Новом Београду, као и са радницима на постројењу ЈКП „Београдски водовод и канализација” у Макишу.

Заменик градоначелника је апеловао на рационалнију потрошњу воде и додао да би у просеку она требало да износи од 150 до 250 литара по становнику.

Јасно је да је у овим временским условима повећана потрошња воде и ово повећање може да се толерише од 20 до 30 процената. Градски систем то може да поднесе. Међутим, у одређеним деловима града потрошња воде износи чак осам стотина литара, па је јасно да се користи за заливање башта и травњака. Вода мора рационално да се троши, јер не можемо мислити само на своје потребе, већ и о потребама других. Солидарност је најважнија у овим условима – нагласио је Младеновић.

Заменик градоначелника је на крају захвалио свим запосленима који одговорно и професионално обављају свој посао, а грађане је позвао да преко Беоком сервиса пријављују кварове, како би се што брже реаговало.

Помоћник градоначелника Борко Милосављевић је нагласио да реформа у јавним предузећима даје резултате, што се најбоље види по томе што су запослени у комуналном систему на висини задатка у овим екстремним временским условима.

Он је подсетио да је и током зиме ЈКП „Београдски водовод и канализација”, на ниским температурама, успешно реаговало када су пуцале цеви.

И данас 18 екипа ЈКП БВК отклања подземне кварове, а изводи се и осам  интервенција на надземним инсталацијама. Поред њих, данас је на свом радном месту 1.891 возач ГСП-а, а 650 радника ЈКП „Београд пут” ради на 60 градилишта у свих 17 градских општина – истакао је приликом обиласка Милосављевић.

Директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Драган Ђорђевић рекао је да тренутно 26 екипа ради на одржавању водоводне мреже у граду.

Неке проблеме покушавамо сада да решимо хитном реконструкцијом цевовода, али и то је мало у односу на укупну дужину водоводне мреже у целом граду. Покушаћемо да на кризним местима хитно решимо проблеме. Радимо у пуном капацитету када су у питању и производња и дистрибуција пијаће воде. Трудимо се да све кварове на мрежи отклањамо у најкраћем могућем року – истакао је Ђорђевић.

Директор БВК је апеловао на све суграђане да буду солидарни и да наменски и рационално троше воду.