...

Делегација из Будимпештанског водовода у посети БВК на Погону Макиш

ЈКП „Београдски водовод и канализација” данас је на Макишу организовало стручни скуп који је био посвећен презентацији рада и искустава „Будимпештанског водовода”, који се реализује  у оквиру дугогодишње сарадње два престоничка водовода.

Скупу су присуствовали градски менаџер Горан Весић, челни људи београдског и будимпештанског водовода Драган Ђорђевић и Чаба Харанги, као и инжењери и други стручњаци који су учествовали у презентацији београдских и будимпештанских искустава у проблематици вода.

Пожелевши доброшлицу гостима из Будимпеште, градски менаџер је подсетио да је „Будимпештански водовод” једна од првих компанија која је притекла у помоћ Србији током великих поплава у Обреновцу 2014. године.

Наши пријатељи из Будимпеште тада су нам послали у помоћ мобилну станицу за пречишћавање воде и то је у то време била једина таква станица у Обреновцу. Тада је настало међусобно пријатељство, а 2014. године потписали смо и уговор о сарадњи. Пре десетак година будимпештански водовод је прошао један пут који нама  сада представља додатни мотив за размену искустава јер је њихов водовод био подељен на водовод и канализацију, потом био продат, а касније поново откупљен и враћен у власништво града. Ми разумемо да постоје стратешка предузећа која треба да остану у власништву Града Београда, а међу њима је свакако добар пример будимпештанског водовода, казао је Горан Весић.

Градски менаџер истакао је да у наредних десетак година неке од највећих инвестиција припадају управо „Београдском водоводу и канализацији”.

То пре свега обухвата пет фабрика отпадних вода, од којих ће прва у Великом Селу почети врло брзо са изградњом, завршетак интерцептора, завршетак недостајуће канализације на територији града, завршетак регионалног водовода Макиш–Младеновац, обнова рени-бунара, изградњу мањих постројења за прераду отпадних вода попут оне у Међулужју, измену цеви по европском стандарду од два одсто годишње и друго. Зато је размена искустава са светским градовима попут Будимпеште неопходна, јер тако међусобно учимо једни од других и постајемо отворени за нова искуства, рекао је Горан Весић.

Генерални директор „Будимпештанског водовода” Чаба Харанги истакао је задовољство позивом на стручни скуп и рекао да два града и компаније повезује Дунав и заједнички економски интерес.

Веома нам је битно да имамо живи контакт са људима и градовима, јер се поплаве могу догодити свакоме и морамо бити спремни да једни другима помогнемо. Економски проблеми две компаније су такође слични јер смо сви свесни да цену воде не можемо превише подизати и да морамо бити веома штедљиви у властитом пословању. Ово је и добра прилика да колегама из „Београдског водовода” укажемо на грешке које смо ми направили како би их и они избегли у будућности. Желим и да захвалим руководству Града Београда које учествује на овој конференцији јер сви знамо да су водовод и канализација витални системи сваког града, казао је Харанги.

Генерални директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Драган Ђорђевић указао је на важност размене искустава са колегама из Будимпеште.

Важна нам је подршка колега, али и градског менаџера и нагласићу да ће овај скуп бити радног карактера, на коме ћемо настојати да сакупимо што више информација од значаја за рад наших система како би они у будућности били што бољи и ефикаснији, казао је Ђорђевић.

Током дана, домаћини и гости разменили су искуства на теме политичке сарадње са институцијама власти, локалне самоуправе и потрошачима, бавили су се питањима рехабилитације система, изворишта подземних вода, чишћења цевовода и другим темама од значаја за функционисање овог сложеног система.