...

Директор ЈКП БВК Драган Ђорђевић: „Услед нерационалне потрошње и кварова могућ пад притиска и повремени прекиди у водоснабдевању“

„Данас, средином јануара месеца, због превелике потрошње и кварова, имамо производњу воде на нивоу летње, односно 6300 литара воде у секунди. Уколико се грађани одазову нашем апелу и смање нерационалну потрошњу, потребо је неколико дана да се систем стабилизује“ изјавио је Драган Ђорђевић гостујући вечерас у Београдској хроници на РТС-у.

Он је објаснио да до пуцања цеви долази због промене температуре, када она прелази из минуса у плус, као и због старости цевовода, чија дужина у Београду износи 3600 километара. „Да је претходних година рађена системска замена цеви, данас би били смањени ризици и не бисмо дошли у ову ситуацију“, додао је директор Водовода. Према његовим речима, ове године предвиђена је замена 70 километара цевовода на местима где су најчешћи кварови, односно тамо где су оне најстарије и где пуцају због слегања терена, клизишта или сл.

„У БВК је данас одржан Кризни штаб на коме је донета стратегија за следеће дане. Одлучено је да се уложе додатни напори, иако смо и до сада били максимално ангажовани, јер један део губитака имамо и због кварова“, објашњава Драган Ђорђевић и наглашава да тамо где су кварови у првом приоритету, због великих пресека цеви и где постоји угроженост грађана и имовине, затварањем воде у року до сат времена смањују се губици на минимум. Последњих дана на отклањању кварова ради 20 екипа у смени, због дневног прилива од 50 кварова, од чега се 30 санира истог дана. „Настојимо да кварове отклањамо у најкраћем року, како би систем функционисао“, каже директор Београдског водовода.

Директор Ђорђевић за наредне дане најављује слабији притисак и могућ недостатак воде у вишим зонама водоводног система, а као на пример наводи Теразијски гребен, где је сличних ситуација било и раније. „Велику потрошњу бележимо и на левој обали Дунава, а велики губици се појављују и у јужном приградском делу“, истиче Ђорђевић.

Београдски водовод апелује да, поред пожртвовања и ангожовања свих екипа, грађани помогну на тај начин што неће слушати савете појединих квази мајстора да се чесме држе отворене из превенције од замрзавања, јер се на тај начин беспотребно троши огромна количина воде која угрожава нормално водоснабдевање.