...

Искористите топлији период и заштитите своје водоводне инсталације

Превентивним активностима избегните могућу штету

vodomerno-sklonisteБеоградски водовод и канализација позива суграђане да искористе овај период са вишим дневним температурама ваздуха и своје водоводне инсталације припреме за зимске услове, ако то већ нису урадили почетком зиме.

У последњих неколико година Београдски водовод је имао повећан број пријава потрошача због кварова на водоводним инсталацијама изазваних ниским температурама ваздуха. Тада је долазило до пуцања стакала на водомерима, али и разних кварова на инсталацијама грађана, које нису биле адекватно припремљене за зиму. Зато желимо да грађанима упутимо неколико савета, како да се заштите од настанка нежељене штете правилним одржавањем инсталација.

Водомери у склоништима која нису обезбеђена поклопцима и која су пуна воде су у опасности, зато што може да дође до пуцања стакала на њима. С обзиром да је одржавање водомерних шахтова у надлежности потрошача, да би водомери били сачувани током зиме и неометано мерили потрошњу воде, потребно их је адекватно заштитити. Водомерна склоништа би требало да су обезбеђена одговарајућим поклопцем и потпуно исушена, у случају да се у њима сакупљала вода. Прецизно мерење потрошње воде зависи од исправности водомера, а то на крају утиче и на износ на рачуну корисника.

Грађани би требало да испразне све водоводне инсталације у кућама, у којима се не борави током зимских месеци. Вишедневне ниске температуре могу да направе штету у купатилу или кухињи смрзавањем воде у инсталацијама. Дворишне водоводне инсталације које воде до чесама, гаража, шупа и издвојених објеката који се не греју, требало би такође обезбедити. Зато је потребно да се вода из водоводних цеви испусти на испусној славини која се налази на најнижем делу система, а најчешће се налази у подрумским просторијама. Ако потрошач на време „конзервира“ точећа места, односно мрежу испразни, неће имати проблема са пуцањем инсталација.

Подсећамо потрошаче да се правилном заштитом водоводних инсталација у току зиме смањује могућност настанка штете, а тиме и непотребни издаци. То је у интересу свих потрошача, а самим тим и Београдског водовода и канализације.