...

Потписан протокол о сарадњи Београдског и Будимпештанског водовода

Градски менаџер Горан Весић и директор ЈКП „Београдски водовод и канализација“ Драган Ђорђевић посетили су Будимпештански водовод ради потписивања Протокола о сарадњи, који представља реализацију Уговора о пословно-техничкој сарадњи Београдског и Будимпештанског водовода, потписаног 2014. године на састанку влада Републике Србије и Републике Мађарске. Протокол су  потписали директор ЈКП „Београдски водовод и канализација“ Драган Ђорђевић и директор Будимпештанског водовода Чаба Харанги.

Градски менаџер је истакао да Протокол предвиђа сарадњу два водовода на ревитализацији Рени бунара у Београду. Рени бунари представљају основу снабдевања водом за пиће у Будимпешти, док се Београд снабдева путем површинских и подземних вода. Због старости и необнављања бунара, у Београду се на годишњем нивоу изгуби и до 200 литара подземне воде. Београд има 100 Рени бунара од којих је 75 у функцији. Наш план је да се наредних пет година обнови од 20 до 25 бунара и да се добије око 800 литара нове подземне воде, рекао је Горан Весић.

Директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Драган Ђорђевић нагласио је да два водовода имају изузетну сарадњу и да размењују искуства која су веома корисна за Београдски водовод. На основу Протокола, формираће се заједничке радне групе које ће направити анализу свих Рени бунара београдског водовода. Најстарији Рени бунари рађени су  по истом техничком моделу као у Будимпешти и у плану је да се, независно од обнове бунара коју ће Град да финансира, заједничким снагама обнови од четири до пет Рени бунара током године, што ће значајно повећати капацитет водоснабдевања, рекао је Драган Ђорђевић.