Санација црпне станице „Карађорђев трг” у Земуну

kcs-karadjordjev-trg2Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је у суботу, 12.03.2016. године радове на санацији и адаптацији електроопреме који се, први пут после 40 година, изводе на канализационој црпној станици „Карађорђев трг” у Земуну. Поред њега, у обиласку су били и помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић, председник општине Земун Дејан Матић, директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Светозар Веселиновић, извршни директор за канализациони систем ЈКП БВК Зоран Матић и директор Сектора електромашинских постројења ЈКП БВК Саша Радојичић. Радови на првој фази реконструкције, чија је вредност око 75 милиона динара,  започети су крајем 2015. године и биће завршени за месец дана. У 2016. години предвиђена је и друга фаза реконструкције.

„Пред овом градском влашћу је велики посао, с обзиром на план да се у наредних десет година изгради 1.600 километара канализационе и водоводне мреже, 14 фабрика за прераду отпадних вода, као и 25 водоводних и канализационих црпних станица. Ова реконструкција део je целокупне обнове водоводне и канализационе мреже у Београду, за шта је само ове године издвојено 37 милиона евра, док ће наредних десет година бити уложено 700 милиона евра у те сврхе и 300 милиона евра за фабрике за пречишћавање воде. Хоћемо да заменимо и оне водоводне цеви које су дотрајале и стално пуцају, јер се 20 година нико није бавио овим питањем“ рекао је овом приликом градоначелник Мали и додао да ће сваки грађанин престонице имати воду, канализацију и асфалт до свога дома.

КЦС „Карађорђев трг“ пуштена је у рад још 1972. године и служи за препумпавање атмосферских и употребљених вода са сливног подручја у Дунав. Током деценија вршене су неке мање реконструкције, али никада није рађена целокупна реконструкција електро и машинске опреме, што се сада ради. Ова канализациона црпна станица један је од кључних објеката београдског система. Осим за потрошаче Земуна, важна је и за потрошаче на Новом Београду.

О Darko Ivanovic

Darko Ivanovic /Web administrator Belgrade Waterworks & Sewerage - Department of marketing and information Deligradska str.28 Belgrade, Serbia Phone: +381 11 360-6866, Fax: +381 11 360-6790 Mobile: +381 64 8518-183