...

Пре 111 година започета изградња канализације у Београду

kanalizacioni-radoviИзградња првих објеката канализације у Београду започета је 1905. године. Улични канали за санитарне и отпадне воде грађени су у данашњим улицама Марка Краљевића, Херцеговачкој, деловима Венизелосове и Цара Душана.

У светлу сећања на први пројекат и саме почетке изградње канализације, као и на генерације које су радиле у Предузећу и овог септембра је обележена слава Свeти прoрoк Зaхaриja и Свeта прaвeдна Jeлисaвeта и тим поводом организована скромна прослава.

Градски одбор на челу са професором Костом Главинићем 1903. године поверио је израду Генералног пројекта Београдске канализације вишем инжењеру Душану Нинковићу, шефу Одсека за канализацију Општине београдске, који је заједно са сарадницима завршио 5. октобра 1904. године. Пројекат је предвиђао савремене техничко-технолошке методе каналисања, а садржао је 76 цртежа, пет свезака табеларних прегледа и два генерална предрачуна за град на десној обали Саве и Дунава. Одобрен и похвално оцењен од надлежних институција и страних консултаната, пројекат је наредних година, делећи судбину града, реализован различитом динамиком.

До 1910. године изграђено је више од 2000 m колектора и преко 7000 m цевних канала, а упоредо су грађени и врло озбиљни инжењерски објекти. Принцип да Саву треба максимално штитити од изливања отпадних вода и преусмеравати их према моћнијем Дунаву, утврђен још 1910. године, важи и данас, али још увек није у потпуности остварен. Београд 1939. године већ има прве две од данашњих 47 канализационих црпних станица, а мрежу чини 224 km цевних канала и 42 km колектора, што је само 16 процената данашње, али напредак је за оно време био значајан.