...

Aпел потрошачима за рационалном потрошњом воде

header_photo18У данима екстремно високих температура, на мејл адресу и у Контакт центар ЈКП „Београдски водовод и канализација“ пристижу приговори једног броја суграђана због поремећаја у снабдевању водом из Производног погона „Винча“, чији је максимални капацитет 60 литара воде у секунди. Мерењима  је установЉено да се у овим насеЉима у вечерњим и ноћним сатима, у дане екстремно високих температура, потрошња пење на 70 и 80 литара воде у секунди. Иначе, током године овде се троши упола мање воде. Ове чињенице непогрешиво упућују на нерационалну потрошњу, која доводи до пада притиска и поремећаја у снабдевањау водом мањег броја потрошача у овим насеЉима.

Београдски водовод током целе године обезбеђује довоЉно квалитетне воде. Зато нема потребе да штедимо, тако што ћемо себи и својим укућанима ограничити воду за пиће, припремање хране, одржавање личне хигијене и домаћинства. По светским стандардима, за ове потребе сваком човеку дневно је довоЉно 150 литара воде, уз пун комфор без штедње и одрицања. Београдски водовод током целе године, па тако и ових врелих дана Београђанима испоручује и више него што је потребно воде за овакав вид потрошње.

Да би на свим београдским славинама било довоЉно воде и током најтоплијих летњих дана, довоЉно је да се сви заједно  уздржимо од прекомерне ненаменске потрошње (заливање и натапање зелених површина, расхлађивање плочника, прање аутомобила,…) и поведемо рачуна о исправности кућних инсталација.