...

Apel potrošačima za racionalnom potrošnjom vode

header_photo18U danima ekstremno visokih temperatura, na mejl adresu i u Kontakt centar JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ pristižu prigovori jednog broja sugrađana zbog poremećaja u snabdevanju vodom iz Proizvodnog pogona „Vinča“, čiji je maksimalni kapacitet 60 litara vode u sekundi. Merenjima  je ustanovlјeno da se u ovim naselјima u večernjim i noćnim satima, u dane ekstremno visokih temperatura, potrošnja penje na 70 i 80 litara vode u sekundi. Inače, tokom godine ovde se troši upola manje vode. Ove činjenice nepogrešivo upućuju na neracionalnu potrošnju, koja dovodi do pada pritiska i poremećaja u snabdevanjau vodom manjeg broja potrošača u ovim naselјima.

Beogradski vodovod tokom cele godine obezbeđuje dovolјno kvalitetne vode. Zato nema potrebe da štedimo, tako što ćemo sebi i svojim ukućanima ograničiti vodu za piće, pripremanje hrane, održavanje lične higijene i domaćinstva. Po svetskim standardima, za ove potrebe svakom čoveku dnevno je dovolјno 150 litara vode, uz pun komfor bez štednje i odricanja. Beogradski vodovod tokom cele godine, pa tako i ovih vrelih dana Beograđanima isporučuje i više nego što je potrebno vode za ovakav vid potrošnje.

Da bi na svim beogradskim slavinama bilo dovolјno vode i tokom najtoplijih letnjih dana, dovolјno je da se svi zajedno  uzdržimo od prekomerne nenamenske potrošnje (zalivanje i natapanje zelenih površina, rashlađivanje pločnika, pranje automobila,…) i povedemo računa o ispravnosti kućnih instalacija.