...

Apel za racionalnu potrošnju vode

U prethodnom periodu, sa povećanjem dnevnih temperatura vazduha, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ je stalnim merenjima na vodovodnom distributivnom sistemu registrovalo od tri do šest puta uvećanu potrošnju vode u rubnim delovima grada, što ukazuje na nenamensku potrošnju vode.

JKP BVK je blagovremeno obavilo sve neophodne pripremne radove kako bi spremno dočekalo letnji period i nastoji da maksimalnim angažovanjem svih svojih izvorišnih, proizvodnih i distributivnih kapaciteta obezbedi dovoljno vode za sve potrošače u Beogradu.

S obzirom na to da je pred nama period sa izuzetno visokim dnevnim temperaturama vazduha, kada je potreba za vodom znatno povećana, apelujemo na sve sugrađane da savesnim i odgovornim odnosom, racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda. Na taj način biće omogućeno da svi Beograđani imaju dovoljno vode, kao i da se očuva sistem vodosnabdevanja. Podsećamo da se voda iz sistema beogradskog vodovoda, na osnovu gradske Odluke o prečišćavanju i distribuciji vode, može koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i održavanje lične i higijene domaćinstva. Pozivamo Beograđane da pokažu odgovornost i uzdrže se od nenamenske potrošnje pijaće vode.

JKP BVK ima razumevanja za povećanu potrebu za vodom tokom leta, ali aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.