Apel za racionalnu potrošnju vode

U  Srbiji je zbog tropskih vrućina u proteklom periodu bio na snazi crveni meteoalarm, koji podrazumeva posebne mere zaštite zdravlja i života ljudi, a pre svega racionalno i solidarno raspolaganje vodom za piće. To praktično znači da se voda iz sistema gradskih vodovoda mora koristiti namenski, za pripremu hrane, održavanje lične higijene i domaćinstva, dok je strogo zabranjeno nenamensko rasipanje vode za zalivanje poljoprivrednih i zelenih površina, rashlađivanje i pranje pločnika, punjenje bazena i bunara, pranje automobila i slično.

Zahvaljujući blagovremenim pripremama, vanrednom naporu zaposlenih i maksimalnom angažovanju svih proizvodnih i distributivnih kapaciteta,  Beogradski vodovod i u ovakvim uslovima uspeva da održi sistem i obezbedi dovoljno vode, tamo gde se ona namenski koristi.

U cilju normalizacije snabdevanja vodom svih potrošača, angažovani su i pripadnici Komunalne policije, koji na terenu opominju i kažnjavaju nesavesne građane zbog nenamenske potrošnje vode iz sistema Beogradskog vodovoda, s obzirom na podatak da je potrošnja vode bila i do šest puta veća od uobičajene.

Pozivamo Beograđane da iskažu solidarnost i uzdrže se od nenamenske potrošnje, da bi ovih vrelih dana svi imali dovoljno vode i pri tom očuvali sistem vodosnabdevanja.

O Darko Ivanovic

Darko Ivanovic /Web administrator Belgrade Waterworks & Sewerage - Department of marketing and information Deligradska str.28 Belgrade, Serbia Phone: +381 11 360-6866, Fax: +381 11 360-6790 Mobile: +381 64 8518-183