...

Apel za racionalnu potrošnju

U  Srbiji je zbog tropskih vrućina duže od deset dana na snazi crveni meteoalarm, koji podrazumeva posebne mere zaštite zdravlja i života ljudi, a pre svega racionalno i solidarno raspolaganje vodom za piće. To praktično znači da se voda iz sistema gradskih vodovoda mora koristiti namenski, za pripremu hrane, održavanje lične higijene i domaćinstva,  dok je strogo zabranjeno nenamensko rasipanje vode za zalivanje poljoprivrednih i zelenih površina, rashlađivanje pločnika, punjenje bazena i bunara, pranje automobila i slično.

Zahvaljujući blagovremenim pripremama , vanrednom naporu zaposlenih i maksimalnom angažovanju svih proizvodnih i distributivnih kapaciteta,  Beogradski vodovod i u ovakvim uslovima uspeva da održi sistem i obezbedi dovoljno vode, tamo gde se ona namenski koristi. Trenutna popunjenost rezervoara iznosi 55 procenata, i jako je važno da se održi optimalni nivo radi očuvanja sistema vodosnabdevanja, a to je jedino moguće normalizacijom potrošnje vode.  Ujedno su i ostali gradski komunalni sistemi svoje aktivnosti organizovali tako da troše što manje vode.

Zbog poremećaja u snabdevanju vodom manjeg broja potrošača u pojedinim prigradskim naseljima, do koga je došlo zbog povećane nenamenske potrošnje vode izazvane visokim temperaturama, u Beogradskom vodovodu organizovano je plansko preusmeravanje vode. Procenjeno je da je to jedini način da se očuva sistem vodosnabdevanja, jer maksimalno angažovani proizvodni i distributivni kapaciteti nigde u svetu, pa ni u Beogradu, nisu u mogućnosti da odgovore potrošnji koja je i do šest puta veća od uobičajene.

U periodu od 20. do 27. jula 2015 godine, u podavalskim naseljima voda će se  preusmeravati prema tabeli. U vreme prekida snabdevanja vodom, u navedenim naseljima građani će vodu za osnovne potrebe moći da obezbede iz auto cisterni, koje će pored drugih lokacija, obavezno biti postavljene u blizini ambulanti, domova zdravlja i dečjih ustanova. Ukupno je angažovano 30 autocisterni, koje pored pomenutih naselja dežuraju u na najfrekventnijim lokacijama u gradu u periodu od 10 do 18 sati.

U cilju normalizacije snabdevanja vodom svih potrošača, uporedo sa preusmeravanjem vode iz Beogradskog vodovoda, angažovani su i pripadnici Komunalne policije, koji na terenu opominju i kažnjavaju nesavesne građane, koji vodu iz sistema Beogradskog vodovoda nenamenski troše za zalivanje poljoprivrednih i zelenih površina, rashlađivanje pločnika i dvorišta, punjenje bazena i bunara.

Planska preraspodela vode nije dugoročno rešenje, jer dodatno opterećuje ionako prenapregnut  sistem vodosnabdevanja. Zato se iz Beogradskog  vodovoda i Gradskog štaba za vanredne situacije apeluju na stanovnike ovih naselja, kao i na sve Beograđane, da iskažu solidarnost i uzdrže se od nenamenske potrošnje pitke vode. Tako ćemo ovih vrelih dana svi imati dovoljno vode za osnovne potrebe i očuvaćemo sistem vodosnabdevanja, koji je nezamenljiv preduslov zdravlja i života Beograđana.