...

BVK ne preporučuje da se pije voda sa česama koje se napajaju vodom sa prirodnih izvora

cesmaJKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, na osnovu učestalih poziva građana sa pitanjem o ispravnosti  vode na javnim česmama koje se napajaju izvorskom vodom, obaveštava građane da se ne preporučuje konzumiranje vode sa njih.

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ održava 138 javnih česama, od kojih se 132 napajaju vodom iz distributivnog sistema gradskog vodovoda, dok se sa prirodnih izvora vodom napaja šest česama i to su: Vračarska leva i desna česma u Bulevaru vojvode Putnika, Miloševa i Hajdučka česma u Topčideru, Miljakovački izvor u parku kod toplane Miljakovac i Lovačka česma u Belom Potoku.

Prema poslednjim istraživanjima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd iz marta 2015. godine voda sa česama koje se napajaju sa prirodnih izvora, a održava ih Beogradski vodovod, ne preporučuje se za piće.

Beogradski vodovod redovno postavlja table sa natpisom „Voda nije za piće“, ali ih nesavesni građani uklanjaju.

Napominjemo da je voda na česmama koje se snabdevaju sa distributivne vodovodne mreže sanitarno higijenski ispravna. Vodu na ovim česmama uporedo kontrolišu Beogradski vodovod i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd. Kontrola kvaliteta vode sa prirodnih izvora isključivo je u nadležnosti Gradskog zavoda za javno zdravlje.