Civilizacijski iskorak Beograda u narednoj deceniji

svd2016-godSvetski dan voda obeležen je 22. marta ove godine u Skupštini grada Beograda u organizaciji Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Obeležavanju su prisustvovali gradski menadžer Goran Vesić, sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ Svetozar Veselinović, tehnički direktor JVP „Beogradvode” Vladimir Batalović, kao i mnogobrojni stručnjaci iz oblasti voda.

„Vodu moramo tretirati kao bogatstvo koje bi trebalo da čuvamo, jer u suprotnom u budućnosti nećemo imati koristi od nje“ poručio je gradski menadžer. Vesić je ovom prilikom naglasio da je voda u Beogradu kvalitetna i bolja od mnogih flaširanih voda, kao i da je problem je u tome kako se mi odnosimo prema našim vodama. skupstinaNedopustivo je da kanalizacija odlazi u Savu i Dunav i zato je važno što je Grad prošle godine doneo odluku o izgradnji nedostajuće kanalizacije na teritoriji Beograda. „Ako sve bude bilo kako treba, nadam se da ćemo za deset ili jedanaest godina moći ponosno da kažemo da prerađujemo otpadne vode i ne zagađujemo svoje reke. Taj projekat će koštati oko 700 miliona evra. U okviru njega će biti urađeno i pet fabrika i čitav niz sistema malih postrojenja za preradu i prečišćavanje otpadnih voda, čija je vrednost oko 300 miliona evra. To je civilizacijski iskorak koji će Beograd imati u narednoj deceniji, a koji je važan za očuvanje voda“ sa zadovoljstvom je istakao Vesić.
Sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je naglasio je da je pitanje voda i zagađenje voda najvažniji problem Beograda i dodao „Došli smo do toga i da će Grad Beograd stati iza projekta rešavanja problema kanalizacije na čitavoj teritoriji. Mi ćemo tako rešiti problem koji ima i grad Tokio“.

Plan razvoja beogradskog vodovodnog i kanalizacionog sistema u narednom periodu okupljenima je predstavio direktor Sektora za razvoj, projektovanje i investicije JKP BVK Zoran Radivojević.

Ove godine Svetski dan voda obeležen je pod sloganomBolja voda, bolja radna mesta. Danas, skoro polovina zaposlenih u svetu, približno 1,5 milijarda ljudi, radi u sektorima koji su povezani sa vodom i skoro sva radna mesta zavise od vode i onih koji se brinu za njenu bezbednu distribuciju. Ipak, milioni ljudi koji rade u vodnom sektoru nisu prepoznati ili zaštićeni osnovnim radnim pravima. Tema za 2016. godinu – „Voda i radna mesta“ (Water and Jobs) bila je fokusirana na to kako dovoljna količina i kvalitetna voda mogu da promene živote i uslove života zaposlenih i čak da promene društva i privrede.

O Darko Ivanovic

Darko Ivanovic /Web administrator Belgrade Waterworks & Sewerage - Department of marketing and information Deligradska str.28 Belgrade, Serbia Phone: +381 11 360-6866, Fax: +381 11 360-6790 Mobile: +381 64 8518-183