...

Delegacija iz Budimpeštanskog vodovoda u poseti BVK na Pogonu Makiš

 

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” danas je na Makišu organizovalo stručni skup koji je bio posvećen prezentaciji rada i iskustava „Budimpeštanskog vodovoda”, koji se realizuje  u okviru dugogodišnje saradnje dva prestonička vodovoda.

Skupu su prisustvovali gradski menadžer Goran Vesić, čelni ljudi beogradskog i budimpeštanskog vodovoda Dragan Đorđević i Čaba Harangi, kao i inženjeri i drugi stručnjaci koji su učestvovali u prezentaciji beogradskih i budimpeštanskih iskustava u problematici voda.

Poželevši dobrošlicu gostima iz Budimpešte, gradski menadžer je podsetio da je „Budimpeštanski vodovod” jedna od prvih kompanija koja je pritekla u pomoć Srbiji tokom velikih poplava u Obrenovcu 2014. godine.

Naši prijatelji iz Budimpešte tada su nam poslali u pomoć mobilnu stanicu za prečišćavanje vode i to je u to vreme bila jedina takva stanica u Obrenovcu. Tada je nastalo međusobno prijateljstvo, a 2014. godine potpisali smo i ugovor o saradnji. Pre desetak godina budimpeštanski vodovod je prošao jedan put koji nama  sada predstavlja dodatni motiv za razmenu iskustava jer je njihov vodovod bio podeljen na vodovod i kanalizaciju, potom bio prodat, a kasnije ponovo otkupljen i vraćen u vlasništvo grada. Mi razumemo da postoje strateška preduzeća koja treba da ostanu u vlasništvu Grada Beograda, a među njima je svakako dobar primer budimpeštanskog vodovoda, kazao je Goran Vesić.

Gradski menadžer istakao je da u narednih desetak godina neke od najvećih investicija pripadaju upravo „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji”.

To pre svega obuhvata pet fabrika otpadnih voda, od kojih će prva u Velikom Selu početi vrlo brzo sa izgradnjom, završetak interceptora, završetak nedostajuće kanalizacije na teritoriji grada, završetak regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac, obnova reni-bunara, izgradnju manjih postrojenja za preradu otpadnih voda poput one u Međulužju, izmenu cevi po evropskom standardu od dva odsto godišnje i drugo. Zato je razmena iskustava sa svetskim gradovima poput Budimpešte neophodna, jer tako međusobno učimo jedni od drugih i postajemo otvoreni za nova iskustva, rekao je Goran Vesić.

Generalni direktor „Budimpeštanskog vodovoda” Čaba Harangi istakao je zadovoljstvo pozivom na stručni skup i rekao da dva grada i kompanije povezuje Dunav i zajednički ekonomski interes.

Veoma nam je bitno da imamo živi kontakt sa ljudima i gradovima, jer se poplave mogu dogoditi svakome i moramo biti spremni da jedni drugima pomognemo. Ekonomski problemi dve kompanije su takođe slični jer smo svi svesni da cenu vode ne možemo previše podizati i da moramo biti veoma štedljivi u vlastitom poslovanju. Ovo je i dobra prilika da kolegama iz „Beogradskog vodovoda” ukažemo na greške koje smo mi napravili kako bi ih i oni izbegli u budućnosti. Želim i da zahvalim rukovodstvu Grada Beograda koje učestvuje na ovoj konferenciji jer svi znamo da su vodovod i kanalizacija vitalni sistemi svakog grada, kazao je Harangi.

Generalni direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Dragan Đorđević ukazao je na važnost razmene iskustava sa kolegama iz Budimpešte.

Važna nam je podrška kolega, ali i gradskog menadžera i naglasiću da će ovaj skup biti radnog karaktera, na kome ćemo nastojati da sakupimo što više informacija od značaja za rad naših sistema kako bi oni u budućnosti bili što bolji i efikasniji, kazao je Đorđević.

Tokom dana, domaćini i gosti razmenili su iskustva na teme političke saradnje sa institucijama vlasti, lokalne samouprave i potrošačima, bavili su se pitanjima rehabilitacije sistema, izvorišta podzemnih voda, čišćenja cevovoda i drugim temama od značaja za funkcionisanje ovog složenog sistema.