...

Direktor JKP BVK Dragan Đorđević: „Usled neracionalne potrošnje i kvarova moguć pad pritiska i povremeni prekidi u vodosnabdevanju“

„Danas, sredinom januara meseca, zbog prevelike potrošnje i kvarova, imamo proizvodnju vode na nivou letnje, odnosno 6300 litara vode u sekundi. Ukoliko se građani odazovu našem apelu i smanje neracionalnu potrošnju, potrebo je nekoliko dana da se sistem stabilizuje“ izjavio je Dragan Đorđević gostujući večeras u Beogradskoj hronici na RTS-u.

On je objasnio da do pucanja cevi dolazi zbog promene temperature, kada ona prelazi iz minusa u plus, kao i zbog starosti cevovoda, čija dužina u Beogradu iznosi 3600 kilometara. „Da je prethodnih godina rađena sistemska zamena cevi, danas bi bili smanjeni rizici i ne bismo došli u ovu situaciju“, dodao je direktor Vodovoda. Prema njegovim rečima, ove godine predviđena je zamena 70 kilometara cevovoda na mestima gde su najčešći kvarovi, odnosno tamo gde su one najstarije i gde pucaju zbog sleganja terena, klizišta ili sl.

„U BVK je danas održan Krizni štab na kome je doneta strategija za sledeće dane. Odlučeno je da se ulože dodatni napori, iako smo i do sada bili maksimalno angažovani, jer jedan deo gubitaka imamo i zbog kvarova“, objašnjava Dragan Đorđević i naglašava da tamo gde su kvarovi u prvom prioritetu, zbog velikih preseka cevi i gde postoji ugroženost građana i imovine, zatvaranjem vode u roku do sat vremena smanjuju se gubici na minimum. Poslednjih dana na otklanjanju kvarova radi 20 ekipa u smeni, zbog dnevnog priliva od 50 kvarova, od čega se 30 sanira istog dana. „Nastojimo da kvarove otklanjamo u najkraćem roku, kako bi sistem funkcionisao“, kaže direktor Beogradskog vodovoda.

Direktor Đorđević za naredne dane najavljuje slabiji pritisak i moguć nedostatak vode u višim zonama vodovodnog sistema, a kao na primer navodi Terazijski greben, gde je sličnih situacija bilo i ranije. „Veliku potrošnju beležimo i na levoj obali Dunava, a veliki gubici se pojavljuju i u južnom prigradskom delu“, ističe Đorđević.

Beogradski vodovod apeluje da, pored požrtvovanja i angožovanja svih ekipa, građani pomognu na taj način što neće slušati savete pojedinih kvazi majstora da se česme drže otvorene iz prevencije od zamrzavanja, jer se na taj način bespotrebno troši ogromna količina vode koja ugrožava normalno vodosnabdevanje.