...

Gradski čelnici obišli Vodovod i druga javna gradska preduzeća

Danas su, u okviru obilaska javnih gradskih preduzeća, čiji radnici rade na otvorenom, u otežanim uslovima zbog visokih temperatura, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić  i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević obišli i pogon Beogradskog vodovoda na Makišu. U kontrolno-komandnom centru BVK dočekao ih je direktor JKP BVK Dragan Đorđević sa članovima poslovodstva.

Zamenik gradonačelnika je ovom prilikom naglasio da je cilj današnjeg obilaska provera funkcionisanja čitavog komunalnog sistema u gradu, a kao važan razlog navodi se i razgovor sa zaposlenima u otežanim uslovima rada.

Grad Beograd je krajem juna, na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije, doneo niz zaključaka i preporuka koji se tiču visokih temperatura. Tada smo već predvideli mere koje treba da preduzimaju i javna komunalna preduzeća i sve druge gradske institucije. Svi se upravljaju prema tim preporukama i većih problema u funkcionisanju sistema nema – istakao je na Makišu Mladenović.

Osim radnika Beograd puta, na terenu su danas i radnici Gradskog zelenila, Gradske čistoće, Beogradskih elektrana i Beogradskog vodovoda i kanalizacije.

Naša preporuka je da se, kada temperatura pređe 37 stepeni, uvede režim dvosmenskog rada i to do 13 časova, nakon čega sledi pauza, pa se rad nastavlja od 16 sati. Sva javna preduzeća pridržavaju se tih preporuka – rekao je Mladenović i dodao da bi preporuka trebala da se odnosi i na radnike drugih preduzeća.

Čelnici grada razgovarali su danas i sa vozačima GSP „Beograd” na okretnici tramvaja u Bloku 45 na Novom Beogradu, kao i sa radnicima na postrojenju JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” u Makišu.

Zamenik gradonačelnika je apelovao na racionalniju potrošnju vode i dodao da bi u proseku ona trebalo da iznosi od 150 do 250 litara po stanovniku.

Jasno je da je u ovim vremenskim uslovima povećana potrošnja vode i ovo povećanje može da se toleriše od 20 do 30 procenata. Gradski sistem to može da podnese. Međutim, u određenim delovima grada potrošnja vode iznosi čak osam stotina litara, pa je jasno da se koristi za zalivanje bašta i travnjaka. Voda mora racionalno da se troši, jer ne možemo misliti samo na svoje potrebe, već i o potrebama drugih. Solidarnost je najvažnija u ovim uslovima – naglasio je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika je na kraju zahvalio svim zaposlenima koji odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao, a građane je pozvao da preko Beokom servisa prijavljuju kvarove, kako bi se što brže reagovalo.

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević je naglasio da reforma u javnim preduzećima daje rezultate, što se najbolje vidi po tome što su zaposleni u komunalnom sistemu na visini zadatka u ovim ekstremnim vremenskim uslovima.

On je podsetio da je i tokom zime JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, na niskim temperaturama, uspešno reagovalo kada su pucale cevi.

I danas 18 ekipa JKP BVK otklanja podzemne kvarove, a izvodi se i osam  intervencija na nadzemnim instalacijama. Pored njih, danas je na svom radnom mestu 1.891 vozač GSP-a, a 650 radnika JKP „Beograd put” radi na 60 gradilišta u svih 17 gradskih opština – istakao je prilikom obilaska Milosavljević.

Direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Dragan Đorđević rekao je da trenutno 26 ekipa radi na održavanju vodovodne mreže u gradu.

Neke probleme pokušavamo sada da rešimo hitnom rekonstrukcijom cevovoda, ali i to je malo u odnosu na ukupnu dužinu vodovodne mreže u celom gradu. Pokušaćemo da na kriznim mestima hitno rešimo probleme. Radimo u punom kapacitetu kada su u pitanju i proizvodnja i distribucija pijaće vode. Trudimo se da sve kvarove na mreži otklanjamo u najkraćem mogućem roku – istakao je Đorđević.

Direktor BVK je apelovao na sve sugrađane da budu solidarni i da namenski i racionalno troše vodu.