Javne česme i fontane

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, pored svoje osnovne delatnosti, angažovano je i na održavanju 165 javnih česama i 41 fontane.

Vodom iz distributivnog sistema gradskog vodovoda napaja se 150 česama, dok se sa prirodnih izvora vodom napaja šest česama (dve Vračarske česme u Bulevaru vojvode Putnika, Miloševa i Hajdučka česma na Topčideru, Miljakovački izvor u parku kod toplane Miljakovac i Lovačka česma u Belom Potoku kod lovačkog doma).

Sezona rada beogradskih javnih česama traje od proleća do kraja jeseni, odnosno od 1. aprila do 1.novembra.Javne česme, kao i platoima kojima su one postavljene svakodnevno se održavaju.Kvalitet vode sa javnih česama koje se snabdevaju vodom iz gradskog vodovoda uporedo kontrolišu Beogradski vodovod i Gradski zavod za javno zdravlje. Kontrola kvaliteta vode iz prirodnih izvora isključivo je u nadležnosti Gradskog zavoda za javno zdravlje. Rezultati njihovih analiza mogu se naći na sajtu www.zdravlje.org.rs.

Uporedo sa česmama, tokom sezone redovno se održavaju i gradske fontane. Kada krajem jeseni prestanu sa radom, fontane se prazne i detaljno čiste.

Kompletan spisak javnih česama možete pogledati ili preuzeti ovde (PDF 106kb)
Kompletan spisak fontana možete pogledati ili preuzeti ovde (PDF 110kb)