Međunarodna saradnja u okviru projekta EUrban Water Aid 2016

Nacionalni Direktorat za vanredne  situacije pri Ministrastvu unutrašnjih posliva Mađarske, aplicirao je za projekat EUrban Water Aid 2016. Finansijer celog projekta je Evropska komisija – Direktorat EU za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu  (ECHO).

Osnovna tema projekta je ojačavanje međunarodne saradnje u cilju što boljeg reagovanja u slučaju poplava, kao i usklađivanje procedura procesa prečišćavanja voda i zaštite stanovništva na poplavljenom području.

Poplave su najčešća elementarna nepogoda u svetu, obzirom na rasprostranjenost plavnih područja reka i niskog priobalja. Takođe, to je i “najskuplji” oblik prirodnih katastrofa, u smislu prouzrokovane štete i meri  se hiljadama milijardi evra.

Poplave izazivaju raseljavanje stanovništva, uništavanje životne sredine i kulturnog nasleđa, ozbiljno ugrožavaju ekonomski razvoj i podrivaju ekonomiju zajednice, izazivajući oštećenje infrastructure u koju spadaju vodovodni sistemi i izvorišta.

Popolave je nemoguće sprečiti, ali je moguće smanjiti rizik od njih i smanjiti njihove posledice. Da bi mere za smanjenje rizika bile efikasne, trebale bi, koliko je god to moguće, da budu sprovedene duž celog toka reke. Iz ovog razloga neophodna je međunarodna sradnja na projektima ovog tipa, jer reke često čine granicu između dve države ili teku kroz više država.

Iz toga razloga na ovom projektu su pored Nacionalni Direktorat za vanredne  situacije pri Ministrastvu unutrašnjih posliva Mađarske kao nosioca projekta, učesnici:

  • Waterworks of Budapest Private Company Limited by Shares (Waterworks of Budapest)
  • Ministry of Interior of the Slovak Republic (FRS Slovakia)
  • JKP Beogradski vodovod i kanalizacija
  • Državna uprava zaštitu i spašavanje / National Protection and Rescue Directorate.

Na poziv JKP Beogradski vodovod i kanalizaciju na projektu su učestvovale i kolege iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, kojima se ovim putem zahvaljujemo.

EUWA Layman's Report SR

Sertifikat