...

Obeleženi jubilej i slava Beogradskog vodovoda

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, je u utorak, 12.07.2016. godine,  prigodnom svečanošću, obeležilo 124 godine postojanja savremenog vodovoda u Beogradu i slavu Preduzeća Petrovdan. Dobru tradiciju snabdevanja Beograda osnovnom životnom namirnicom, započetu davne 1892. godine, nastavljale su mnoge generacije vodovodžija sa ciljem da i budućim pokolenjima predaju na korišćenje ovaj najvažniji resurs za život ljudi.

Beogradski vodovod simbolično je pušten u pogon na Petrovdan 1892. godine, na platou kraj Terazijske česme. Kao znak za uključivanje vodovoda u rad pušten je mlaz vode na ovoj najpoznatijoj beogradskoj česmi, uz zvuke himne u izvođenju vojne muzike i pevačkog društva „Tankosić“.

Tokom 124 godine postojanja sistem snabdevanja vodom u Beogradu rastao je i razvijao se u skladu sa potrebama Beograđana. Danas šest proizvodnih pogona Beogradskog vodovoda, neprekidno, 24 sata dnevno tokom cele godine različitim tehnologijama sirovu rečnu i podzemnu vodu prerađuju u vodu za piće.