Početak nove sezone rada gradskih česama i fontana

cesma-bulevarZa Beogradski vodovod prvi april je zvanično prvi radni dan za sve javne česme i fontane. Ove godine sa puštanjem u rad „gradskih oaza“ krenuli smo od ponedeljka, 23. marta da bi sve bile puštene zaključno sa prvim aprilom. Prve su u rad puštene fontane u centru Beograda: Ispred Kulturnog centra, Između dva dvora, Staklenac, Breza, Terazijska česma, Žena sa školjkom (Bezistan), Trg Nikole Pašića i Devojka sa krčagom. Sređivanje fontana i česama i pripremni radovi započeti su početkom marta, da bi krajem meseca, pred puštanje, bila obavljena pranja i završni radovi. Sezona rada „gradskih oaza“ traje od proleća do kraja jeseni, odnosno od prvog aprila do prvog novembra svake godine.

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ od 2006. godine preuzelo je održavanje javnih česama i fontana od JKP „Zelenilo-Beograd“. Trenutno je u sistemu održavanja Preduzeća 138 javnih česama i 38 fontana. Vodom iz distributivnog sistema gradskog vodovoda napajaju se 132 česme, dok se sa prirodnih izvora vodom napaja šest česama i to su: Vračarska leva i desna česma u Bulevaru vojvode Putnika, Miloševa i Hajdučka česma na Topčideru, Miljakovački izvor u parku kod toplane Miljakovac i Lovačka česma u Belom Potoku.

Osim radova na vodovodnim instalacijama, na gradskim česmama i fontanama Beogradski vodovod postavlja i popravlja kompletnu rasvetu, farba ih, oblaže keramikom i polira, ali i održava platoe na kojima se one nalaze.

Kvalitet vode na česmama koje se snabdevaju sa distributivne vodovodne mreže je odličan, odnosno isti kao na česmama u domaćinstvima. Vodu na ovim česmama uporedo kontrolišu Beogradski vodovod i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd. Kontrola kvaliteta vode sa prirodnih izvora isključivo je u nadležnosti Gradskog zavoda.  

O Darko Ivanovic

Darko Ivanovic /Web administrator Belgrade Waterworks & Sewerage - Department of marketing and information Deligradska str.28 Belgrade, Serbia Phone: +381 11 360-6866, Fax: +381 11 360-6790 Mobile: +381 64 8518-183