...

Posle rekonstrukcije, povećan kapacitet Reni-bunara br. 1

reni bunar 1Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda završila je rekonstrukciju prvog beogradskog Reni-bunara br. 1, koji je pušten u rad 1. septembra daleke 1953. godine, u blizini Starog savskog mosta u Brodarskoj ulici. Osim ugradnje nove opreme, izvršena je i građevinska rekonstrukcija zgrade, čime je sačuvan od propadanja jedan od objekata industrijske arhitekture u Beogradu. Na kružnoj zgradi bunara sprovedeni su neophodni molersko-farbarski, bravarski, limarski i drugi zanatski radovi, kako bi se u potpunosti vratio prvobitni izgled objekta, a vrednost izvedenih radova je 97,8 miliona dinara.

Osnovni cilj radova bio je povećanje kapaciteta i dobijanje novih količina vode koja se koristi za vodosnabdevanje Beograda, uzimajući u obzir činjenicu da je beogradsko vodoizvorište od neprocenjivog značaja za snabdevanje pijaćom vodom.

Drenovi na dnu Reni-bunara br. 1, kojima se decenijama crpila voda, bili su u lošem stanju i izdašnost bunara je pala na oko 40 litara prikupljene vode u sekundi. Zato je izvršena njegova revitalizacija ugradnjom pet novih horizontalnih drenova dužine po 50 metara. Utiskivanjem novih drenova povećan je kapacitet crpljenja vode. Ispitivanja koja su urađena posle rekonstrukcije pokazala su da je nova izdašnost oko 90 litara u sekundi, što predstavlja izuzetan rezulatat u eksploataciji ovakvih objekata.