...

Potpisan važan ugovor o kreditu između Beogradskog vodovoda i Evropske banke za obnovu i razvoj

potpis-ugovora2Direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Svetozar Veselinović i zamenica direktora Departmana za komunalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Lin O’Grejdi potpisali su u četvrtak, 02.04.2015. godine u Starom dvoru ugovor o kreditu vrednom 13 miliona evra. Na ovaj način biće obezbeđena investiciona sredstva za rekonstrukciju kompleksa za preradu vode Makiš, kao i za rekonstrukciju cevovoda sirove vode na desnoj obali Save. Ovo je drugi projekat koji Evropska banka sprovodi u saradnji sa Beogradskim vodovodom i kanalizacijom, a cilj je unapređenje kvaliteta i standarda snabdevanja vodom u Beogradu.

Lin O’Grejdi iz EBRD istakla je zadovoljstvo Banke operativnim i finansijskim poslovanjem Beogradskog vodovoda i dodala „Ovim projektom mi pomažemo Beogradu da svoje usluge snabdevanja vodom uskladi sa standardima Evropske unije, na primer povećanjem dostupnosti visoko kvalitetne vode za piće, što će doneti velike koristi u domenu zaštite životne sredine i javnog zdravlja, kao i rešavanjem problema pristupačnosti vode u Beogradu“.

Svetozar Veselinović je ovom prilikom istakao da će najavljena rekonstrukcija omogućiti da Beogradski vodovod poveća proizvodnju vode na osam do deset metara kubnih vode u sekundi, čime će se obezbediti nesmetano snabdevanje vodom rubnih beogradskih opština. Tako će BVK prerasti u regionalni vodovod koji će snabdevati vodom opštine: Grocku, Mladenovac, Obrenovac, Lazarevac, Staru Pazovu. Veselinović je naglasio da je ovo veoma važan projekat za Beogradski vodovod i dodao „Zadovoljstvo nam je što EBRD finansira ove investicije jer mi na ovu Banku gledamo kao na našeg dugoročnog partnera. Najavljeni projekat će unaprediti naše kapacitete u pružanju usluga visokog kvaliteta.“

Zajam je podeljen u dve tranše: opredeljena sredstva u iznosu od 8,5 miliona evra i neopredeljena sredstva u iznosu od 4,5 miliona evra. Sredstva iz prve tranše će biti upotrebljena za finansiranje unapređenja vodovodnog sistema, naročito za izgradnju dva nova cevovoda sirove vode od Save do postrojenja za preradu vode Makiš, za čišćenje taložnice i postavljanje cevovoda za transport sirove vode od bunara do postojećeg postrojenja za preradu vode. Druga tranša – nakon izvršene studije izvodljivosti i detaljne provere – biće iskorišćena za rekonstrukciju glavnog postrojenja za preradu vode u Beogradu, Makiš 1.

Dodatna sredstva za ovaj projekat obezbedili su Poseban fond akcionara EBRD-a i Vlada Austrije, u ukupnom iznosu od 795.000 evra.