...

Preusmeravanje vode i apel za racionalnu potrošnju

U  Srbiji je zbog tropskih vrućina duže od dve nedelje na snazi crveni meteoalarm, koji podrazumeva posebne mere zaštite zdravlja i života ljudi, a pre svega racionalno i solidarno raspolaganje vodom za piće. To praktično znači da se voda iz sistema gradskih vodovoda mora koristiti namenski, za pripremu hrane, održavanje lične higijene i domaćinstva, dok je strogo zabranjeno nenamensko rasipanje vode za zalivanje poljoprivrednih i zelenih površina, rashlađivanje pločnika, punjenje bazena i bunara, pranje automobila i slično.

Zahvaljujući blagovremenim pripremama,  vanrednom naporu zaposlenih i maksimalnom angažovanju svih proizvodnih i distributivnih kapaciteta,  Beogradski vodovod i u ovakvim uslovima uspeva da održi sistem i obezbedi dovoljno vode, tamo gde se ona namenski koristi.

Zbog poremećaja u snabdevanju vodom manjeg broja potrošača u pojedinim prigradskim naseljima, do koga je došlo zbog povećane nenamenske potrošnje vode izazvane visokim temperaturama, u Beogradskom vodovodu organizovano je plansko preusmeravanje vode. Procenjeno je da je to jedini način da se očuva sistem vodosnabdevanja, jer maksimalno angažovani proizvodni i distributivni kapaciteti nigde u svetu, pa ni u Beogradu, nisu u mogućnosti da odgovore potrošnji koja je i do šest puta veća od uobičajene.

U periodu od 29. do 30. jula 2015 godine, u podavalskim naseljima voda će se  preusmeravati prema tabeli. U vreme prekida snabdevanja vodom, u navedenim naseljima građani će vodu za osnovne potrebe moći da obezbede iz auto cisterni, koje će pored drugih lokacija, obavezno biti postavljene u blizini ambulanti, domova zdravlja i dečjih ustanova. Beogradski vodovod će angažovati maksimalan broj autocisterni, koje će pored pomenutih naselja, po potrebi dežurati i na najfrekventnijim lokacijama u gradu.

Uporedo sa preusmeravanjem vode, u cilju normalizacije snabdevanja svih potrošača, angažovani su i pripadnici Komunalne policije, koji na terenu opominju i kažnjavaju nesavesne građane zbog nenamenske potrošnje vode iz sistema Beogradskog vodovoda.

Pozivamo Beograđane da iskažu solidarnost i uzdrže se od nenamenske potrošnje, da bi ovih vrelih dana svi imali dovoljno vode i pri tom očuvali  sistem vodosnabdevanja.