...

Preusmeravanje vode i apel za racionalnu potrošnju

Zbog poremećaja u snabdevanju vodom obodnih naselja, do koga je došlo zbog povećane nenamenske potrošnje vode izazvane visokim temperaturama, u Beogradskom vodovodu organizovano je plansko preusmeravanje vode. Procenjeno je da je to jedini način da se očuva sistem vodosnabdevanja, jer maksimalno angažovani proizvodni i distributivni kapaciteti nigde u svetu, pa ni u Beogradu, nisu u mogućnosti da odgovore potrošnji koja je i do šest puta veća od uobičajene.

U podavalskim naseljima voda će se preusmeravati tako da će od 12 sati 21. jula pa do ponoći bez vode biti naselje Lipar Prnjavor. U naselju Zuce voda će se zatvarati u nižim i višim delovima naselja naizmenično na 12 sati. Danas, 21. jula do 12 sati bez vode su bili niži delovi, a od podneva do ponoći voda će biti isključena potrošačima u višim delovima Zuca. Na isti način, dakle naizmenično po 12 sati, voda će se preusmeravati u naselja Beli potok i Pinosava. Danas 21. jula od 12 sati do ponoći bez vode je Beli potok, a od ponoći do 12 sati sutradan 22. jula Pinosava. U vreme prekida snabdevanja vodom, u navedenim naseljima građani će vodu za osnovne potrebe moći da obezbede iz auto cisterni, koje će pored drugih lokacija, obavezno biti postavljene u blizini ambulanti, domova zdravlja i dečjih ustanova.
Informacije o planovima preusmeravanja vode (tabelarni prikaz planskog preusmeravanja vode) građani mogu dobiti od operatera Kontakt centra Beogradskog vodovoda na broj telefona 3 606 606, kao i na sajtu Preduzeća www.bvk.rs.
Uporedo sa preusmeravanjem vode iz Beogradskog vodovoda, u cilju normalizacije snabdevanja svih potrošača, pripadnici Komunalne policije će na terenu opominjati i kažnjavati građane, koji vodu iz sistema Beogradskog vodovoda nenamenski troše za zalivanje poljoprivrednih i zelenih površina, rashlađivanje pločnika i dvorišta, punjenje bazena.