Rekonstrukcija kanalizacione crpne stanice „Gazela”

Posle više od četiri decenije rada, u toku je rekonstrukcija KCS „Gazela”. Gradski menadžer Goran Vesić, član Gradskog veća Dragomir Petronijević, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović i direktor Beogradskog vodovoda i kanalizacije Svetozar Veselinović u utorak, 08. marta 2016. obišli su radove na obnavljanju jedne od najvećih crpnih stanica u okviru sistema beogradske kanalizacije. Radovi bi trebalo da budu završeni u avgustu ove godine.

„KCS „Gazela” je izgrađena 1975. godine, a prvi put se rekonstruiše posle 41 godine. Menjaju se sva tri velika kolektora za prikupljanje atmosferskih voda, čiji je kapacitet kubik i po u sekundi. Ova stanica pokriva skoro dve stotine hektara površine Novog Beograda, to jest blokove 17, 18, 19 i 20, kao i delove blokova 21 i 22, zatim 23 i 24, te Blok 43 i brodogradilište, što govori o njenom značaju. Takođe, menja se i agregat i retenzija koja prikuplja vodu i štiti u slučajevima većeg vodostaja“ izjavio je Vesić prilikom obilaska. Gradski menadžer je dodao da građani Novog Beograda mogu da budu sigurni da će radovi biti završeni u roku, a stanica će sve vreme raditi.

„Plan je da se rekonstruišu kanalizaciona i vodovodna mreža, ali i da se urade priključci tamo gde ih nema. Čitav posao vredi oko 570 miliona evra, a finansiraće se iz budžeta grada i evropskih fondova“ istakao je Dragomir Petronijević.

Direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Svetozar Veselinović najavio je obnavljanje kanalizacione crpne stanice „Karađorđev trg” u Zemunu, a u planu je i rekonstrukcija KCS „Ušće”, koja će pomoći da se efektnije odvode kišne i fekalne vode sa celokupne teritorije Novog Beograda i Zemuna.

O Darko Ivanovic

Darko Ivanovic /Web administrator Belgrade Waterworks & Sewerage - Department of marketing and information Deligradska str.28 Belgrade, Serbia Phone: +381 11 360-6866, Fax: +381 11 360-6790 Mobile: +381 64 8518-183