Sanacija crpne stanice „Karađorđev trg” u Zemunu

kcs-karadjordjev-trg2Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je u subotu, 12.03.2016. godine radove na sanaciji i adaptaciji elektroopreme koji se, prvi put posle 40 godina, izvode na kanalizacionoj crpnoj stanici „Karađorđev trg” u Zemunu. Pored njega, u obilasku su bili i pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević, predsednik opštine Zemun Dejan Matić, direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Svetozar Veselinović, izvršni direktor za kanalizacioni sistem JKP BVK Zoran Matić i direktor Sektora elektromašinskih postrojenja JKP BVK Saša Radojičić. Radovi na prvoj fazi rekonstrukcije, čija je vrednost oko 75 miliona dinara,  započeti su krajem 2015. godine i biće završeni za mesec dana. U 2016. godini predviđena je i druga faza rekonstrukcije.

„Pred ovom gradskom vlašću je veliki posao, s obzirom na plan da se u narednih deset godina izgradi 1.600 kilometara kanalizacione i vodovodne mreže, 14 fabrika za preradu otpadnih voda, kao i 25 vodovodnih i kanalizacionih crpnih stanica. Ova rekonstrukcija deo je celokupne obnove vodovodne i kanalizacione mreže u Beogradu, za šta je samo ove godine izdvojeno 37 miliona evra, dok će narednih deset godina biti uloženo 700 miliona evra u te svrhe i 300 miliona evra za fabrike za prečišćavanje vode. Hoćemo da zamenimo i one vodovodne cevi koje su dotrajale i stalno pucaju, jer se 20 godina niko nije bavio ovim pitanjem“ rekao je ovom prilikom gradonačelnik Mali i dodao da će svaki građanin prestonice imati vodu, kanalizaciju i asfalt do svoga doma.

KCS „Karađorđev trg“ puštena je u rad još 1972. godine i služi za prepumpavanje atmosferskih i upotrebljenih voda sa slivnog područja u Dunav. Tokom decenija vršene su neke manje rekonstrukcije, ali nikada nije rađena celokupna rekonstrukcija elektro i mašinske opreme, što se sada radi. Ova kanalizaciona crpna stanica jedan je od ključnih objekata beogradskog sistema. Osim za potrošače Zemuna, važna je i za potrošače na Novom Beogradu.

O Darko Ivanovic

Darko Ivanovic /Web administrator Belgrade Waterworks & Sewerage - Department of marketing and information Deligradska str.28 Belgrade, Serbia Phone: +381 11 360-6866, Fax: +381 11 360-6790 Mobile: +381 64 8518-183