Svetski dan voda 2016 – „Voda i radna mesta“

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je rezolucijom proglasila 22. mart 1993. godine za prvi Svetski dan voda. Od tada se svake godine 22. marta širom sveta obeležava Dan voda u cilju skretanja pažnje javnosti na važnost vode i njen nedostatak u mnogim krajevima naše planete.
Ove godine Svetski dan voda obeležava se pod sloganom „Bolja voda, bolja radna mesta“.
Danas, skoro polovina zaposlenih u svetu, približno 1,5 milijarda ljudi, radi u sektorima koji su povezani sa vodom i skoro sva radna mesta zavise od vode i onih koji se brinu za njenu bezbednu distribuciju. Ipak, milioni ljudi koji rade u vodnom sektoru nisu prepoznati ili zaštićeni osnovnim radnim pravima. Tema za 2016. godinu – „Voda i radna mesta“ (Water and Jobs) je fokusirana na to kako dovoljna količina i kvalitetna voda mogu da promene živote i uslove života zaposlenih i čak da promene društva i privrede.
U Beogradu ove godine proslavu Svetskog dana voda inicira Sekretarijat za zaštitu životne sredine, a biće održana 22. marta 2016. godine, u svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Za ovu priliku je planirana prezentacija pojedinih projekata finansiranih iz sredstava budžeta Grada tokom 2015. godine, kao i izveštaja na temu ovogodišnjeg Dana voda.
Obeležavajući Svetski dan voda možemo da se pohvalimo da Beograd ima dovoljno pijaće vode odličnog kvaliteta za sve građane. Pored prava na čistu vodu za piće građani Beograda imaju i odgovornost da je racionalno troše i da se prema njoj ophode na najbolji mogući način, kako bi sačuvali ovaj izuzetno vredan resurs. Voda iz Beogradskog vodovoda je provereno dobrog kvaliteta. Popularno zvana „česmovača“ je hemijski i bakteriološki ispravna za svakodnevno korišćenje (za piće, pripremanje hrane i održavanje lične higijene). To potvrđuje i kontrola 15.000 uzoraka vode na godišnjem nivou koja se obavlja u tri nivoa: u pogonskim laboratorijama BVK, u Službi Sanitarne kontrole i u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

O Darko Ivanovic

Darko Ivanovic /Web administrator Belgrade Waterworks & Sewerage - Department of marketing and information Deligradska str.28 Belgrade, Serbia Phone: +381 11 360-6866, Fax: +381 11 360-6790 Mobile: +381 64 8518-183