„ВОДА ЗА СВЕ“ – Светски дан вода 2019.
, , , ,

Генерална скупштина Уједињених нација пре 26 година прогласила је 22. март за Светски дан вода. Сваке године се поводом Дана вода скреће пажња јавности на неки од аспеката који утичу на одрживост једног од најважнијих животних ресурса.

Тема Светског дана вода 2019. године је „НИКОГА НЕ ОСТАВЉАЈ БЕЗ ВОДЕ“, а један од најважнијих циљева Агенде одрживог развоја Уједињених нација јесте тај да се до 2030. године осигура доступност и одрживо управљање водама за све људе на планети.

Данас у свету милијарде људи и даље живе без пијаће воде, у својим домаћинствима, школама, на радним местима, фармама и фабрикама, и боре се да преживе. Маргинализоване групе, међу којима су жене, деца, избеглице, старије особе, особе са инвалидитетом и многе друге, често су запостављене и суочене са дискриминацијом, док покушавају да обезбеде довољну количину воде која им је потребна.

Уједињене нације су 2010. године установиле „право на безбедну и чисту воду за пиће и санитацију, као основно људско право које је од суштинског значаја за нормалан живот.“ Сви људи широм планете, без дискриминације, имају право на довољну количину, безбедну, доступну и приступачну воду за личну и кућну употребу. То укључује воду за пиће, личну хигијену, прање одеће, припрему хране и чишћење домаћинства.

Како, у складу са Агендом УН до 2030. године, не бисмо „НИКОГА ОСТАВИЛИ БЕЗ ВОДЕ“ потребно је да Сектор вода изађе у сусрет потребама маргинализованих група, а њихов глас мора да се чује и у процесима доношења одлука.