Води из Београдског водовода није потребна додатна филтрација
, , , ,

ЈКП „Београдски водовод и канализација“, које већ 127 година главни град снабдева пијаћом водом проверено доброг квалитета, одговорно тврди да води коју пију наши суграђани није потребна било каква додатна филтрација.

У претходном периоду, у појединим деловима града, извесни трговци апаратима за филтрацију воде грађанима нуде бесплатну проверу њеног квалитета, уз обећање да ће га побољшати. Суграђани су позивани да сами узоркују воду са кухињских славина и да унапред добијену бочицу оставе на за то предвиђено место, након чега ће их контактирати поменути трговци.

Наше предузеће упозорава да су начин узорковања пијаће воде, као и њена анализа, прописани строгим Правилником о хигијенској исправности воде за пиће и директивама Европске уније, односно Светске здравствене организације.

Служба санитарне контроле воде у више наврата је утврдила да је вода, третирана апаратима за филтрацију, недопустиво деминерализована. Таква вода, са веома ниском проводљивошћу и промењеним својствима, не може неограничено да се конзумира за пиће.

Вода која се дистрибуира из градског водовода је безбедна, оптималног минералног састава и може да се конзумира неограничено за пиће, спремање хране и одржавање хигијене. На испитивању њеног квалитета константно раде стручни тимови Београдског водовода и Градског завода за јавно здравље, који на годишњем нивоу анализирају преко 20.000 узорака „чесмоваче”.

ЈКП „Београдски водовод и канализација“ потрошачима поручује да нема потребе за додатним филтрирањем воде за пиће која је у потпуности исправна и стандардно доброг квалитета. Осим што нема здравствених и технолошких оправдања за накнадним филтрирањем, грађанима то представља и непотребан трошак.