Фото прича: Захтевни радови на магистралном цевоводу
, , , ,

Магистрални цевовод Макиш-Жарково пуштен је у рад пре 33 године и од тада, водом која се прерађује у производном погону Макиш, непрекидно снабдева потрошаче који живе на територији општине Барајево, у рубним насељима општине Чукарица и вишим деловима Бановог брда и Чукаричке падине.

Пречник цевовода је 1500 мм, што указује на то да захтева детаљно постављену динамику радова, као и комплекснији рад и ангажовање на самом терену.

У изузетно обимним радовима учествовало је 50 радника ЈКП „Београдског водовода и канализација“, као и велики број тешке грађевинске механизације, дизалица, комбинованих грађевинских машина, возила тешког и лаког транспорта.

Током радова предузете су све мере безбедности и заштите на раду. Услови за обављање посла су били веома тешки за раднике, јер су радови извођени претежно заваривањем, и то у лежећем положају.

Током радова коришћени су и мобилни електроцрпни агрегати и опрема за вентилацију на месту санације. Све време током заваривања, из безбедносних разлога, из цеви у којој су обављани радови извлачени су гасови настали као продукти сагоревања електрода.

Динамика радова на магистралном цевоводу захтевала је 24-часовно радно ангажовање свих расположивих капацитета. План рада подразумевао је заустављање црпне станице која водом напаја цевовод, затим затварање, пражњење, преглед и ојачавање цевовода, као и његово поновно пуштање у рад.

Кроз санирани цевовод поновно пуштање воде извршено је пажљиво, уз све мере опреза и поштујући техничке нормативе, прописе и законитости.

Санацијом магистралног цевовода, Београдски водовод и канализација је унапредио стабилност рада потисног цевовода Макиш-Жарково и обезбедио сигурно снабдевање потрошача у наведеним деловима града.