У БВК стигло прво савремено возило са системом за прераду прикупљене воде
, , , ,

У Београдски водовод и канализацију је недавно стигло ново еколошки „зелено“ возило којим се вишеструко штити животна средина, а уједно и стварају значајне уштеде у буџету. У питању је специјално возило са „Каизер“ надоградњом за одгушење и испирање канализационог система које прерађује прикупљену воду. Овакво возило је по први пут на улицама Београда, а често се може срести на улицама швајцарских градова.

За потребе испирања канализационе мреже ово савремено возило не користи чисту воду са хидранта, већ „у ходу“ рециклира отпадну воду из канализационог система и враћа је у процес испирања. Ако се користи у једној смени дневно, годишња уштеда је и до 24 милиона литара воде или 24 хиљаде кубика чисте воде. Уштеда је још већа, ако се возило користи у више смена. Поред чисте воде, праве се и уштеде у гориву, које би се трошило приликом више одлазака на истовариште, и на крају уштеде ефективног времена, проведеног на интервенцијама.

Примера ради, возила за одржавање канализационог система претходне „генерације“ морају да иду на пражњење садржаја три или четири пута чешће, односно онда када напуне 20 посто муља и 80 посто отпадне воде. Возило са „Каизер“ надоградњом за рециклажу воде ради на једном месту све док 100 посто спремишта не напуни муљем.

Поред ових изузетних техничких перформанси, возило током рада у ваздух испушта пречишћене издувне гасове, што је још један велики плус за очување животне средине.

Фирма „Каизер“, која представља синоним за иновативна технолошка решења, развила је надоградњу за канализациона возила на којој се налазе пумпе високог притиска, вакум пумпе и систем за рециклирање прикупљене воде.